Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Wat is NAH?
Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor alle letsels aan de hersenen die zijn ontstaan na de geboorte.
Oorzaak en herstel
NAH kan ontstaan door bijvoorbeeld door een ongeluk, een herseninfarct, een tumor, een hartstilstand of een hersenbloeding. Hierdoor is het leven voor en na het hersenletsel heel anders. In hoeverre herstel mogelijk is, hangt af van de plaats, grootte en ernst van het letsel.
Leven met NAH
Dit is Peter. Peter heeft niet-aangeboren hersenletsel. Na zijn hersenbloeding lag Peter een maand in coma. Hij moest weer leren praten, lopen en bewegen. En hij moest het vooral ook psychisch verwerken. Sinds kort woont hij weer thuis bij zijn vrouw en kinderen. Ze krijgen ambulante begeleiding. Het is anders. Maar met goede ondersteuning hebben ze het leven weer in de hand.
- Peter vindt het lastig om de dag goed te plannen. Samen met de ambulant begeleider bedacht hij een handig systeem: een planbord.
- De vrouw en kinderen van Peter praten ook met de ambulant begeleider. Ze weten nu hoe ze Peter kunnen helpen.
- Peter is snel moe. Maar hij vergeet vaak om rust te nemen. Gelukkig let zijn vrouw hier goed op.
- Peter heeft moeite met zijn evenwicht bewaren. Een keer per week gaat hij daarom naar de fysiotherapeut.
- Twee dagen per week werkt Peter in een bloemkwekerij, met begeleiding van een jobcoach. Het is een fijne werkplek met niet teveel prikkels.
Hoe kunnen we mensen met NAH helpen?
-
Mensen die worden getroffen door niet-aangeboren hersenletsel doorlopen verschillende fases van rouw. Want je leven verandert in één klap volledig. Dat roept allerlei emoties op: verdriet, boosheid, angst en mogelijk depressie. Ook je partner, kinderen en/of ouders moeten het verwerken. Want alles is anders: het samenleven, de relatie en de intimiteit.
Bij ’s Heeren Loo werken gespecialiseerde therapeuten. Een therapeut kan bijvoorbeeld jou en jouw omgeving ondersteunen bij de rouwverwerking en de acceptatie van de gevolgen van het letsel. Jullie leren ook zo goed mogelijk om te gaan met de beperking. We werken met jou vanuit de visie dat ieder mens zichzelf kan ontwikkelen. -
Mensen met niet-aangeboren hersenletsel moeten van alles opnieuw leren. Wat precies, dat hangt af van de ernst en aard van het letsel. Misschien heb je problemen met taal en spraak, met bewegen, oriënteren en concentreren. Ook gedragsproblemen komen voor.
De revalidatie kan lang duren; vaak jaren. De ernst en de plek van het letsel in de hersenen bepaalt de mate waarin je kunt herstellen. Er is dus veel doorzettingsvermogen nodig, net als steun en begrip van je omgeving.
Bij ’s Heeren Loo werken gespecialiseerde artsen, therapeuten en andere specialisten die alles weten van NAH en de mogelijkheden van herstel. Zij geven intensieve therapie, zodat je zoveel mogelijk vooruitgang boekt en weer zo zelfstandig mogelijk kan leven. -
Iedereen is anders. De zorg voor iemand met niet aangeboren hersenletsel verschilt dus per persoon. Daarom hebben we diverse behandelmethoden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel:
Triple C
Mensen met NAH hebben goede ondersteuning nodig, bijvoorbeeld volgens de methode Triple-C. Hierbij ligt de nadruk op herstel van het gewone leven. We kijken niet zozeer naar het gedrag, maar pakken de onderliggende oorzaken aan. We kijken naar iemands mogelijkheden om zichzelf (weer) te ontwikkelen en om zo zelfstandig mogelijk te worden. Onze begeleiders bouwen een onvoorwaardelijke relatie op. Samen met cliënt en met familie werken we aan een betekenisvolle daginvulling, op het gebied van zorg, wonen, werk en vrije tijd. Hierdoor krijgt jouw familielid meer vertrouwen in zichzelf en kan hij zichzelf (weer) ontwikkelen.
Competentiegericht werken
Kan jouw partner of familielid meer dingen zelfstandig doen? En wil hij of zij zich verder ontwikkelen? Dan is competentiegericht werken misschien een goede methode. Hierbij ligt de nadruk op wat iemand kan: de aanleg en talenten. De cliënt leert dingen die aansluiten bij wat hij al goed kan.
Methode Perspectief
Mensen met een laag bewustzijn – bijvoorbeeld na een coma - die niet goed kunnen communiceren, kunnen baat hebben bij de methode Perspectief. Hierbij gaan de zorgverlener en de cliënt een intensieve relatie met elkaar aan. De begeleider kijkt naar gedrag en signalen. Wat bedoelt iemand met dit gedrag? En wat kan iemand wel? Vervolgens stelt de begeleider reële doelen en activiteiten op. Dat is een kwestie van aftasten en van het zetten van kleine stappen. Want iedereen wil graag dat zijn familielid zich (weer) kan ontwikkelen en meer grip krijgt op zijn bestaan.
Hersenz
Het behandelprogramma van Hersenz is voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naasten. Het richt zich op de chronische fase, na revalidatie. Samen met de cliënt stellen we een programma samen dat past bij de doelen van de cliënt.
Informatiebijeenkomst Hersenz
Wil je meer weten over wat Hersenz precies inhoudt? Meld je dan aan voor een van de (online) informatiebijeenkomsten voor cliënten, mantelzorgers en naasten. Een behandelaar geeft uitleg. Ook vertelt een ervaringsdeskundige wat de behandeling voor hem of haar heeft betekend. De online sessie duurt een uur. Natuurlijk kun je ook je vragen stellen. Je kunt je aanmelden via de website van Hersenz.
-
Iedereen woont graag zelfstandig thuis. Na de revalidatie is dat vaak weer mogelijk. Heel soms is terugkeer naar huis niet meer mogelijk. Ook dan is het belangrijk dat mensen wonen in een omgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen en zelfredzamer kunnen worden.
Wonen kan ook bij ’s Heeren Loo. Bijvoorbeeld in een normale woonwijk, samen met andere mensen met niet-aangeboren hersenletsel. En met passende begeleiding, zoals verpleging en verzorging. Wonen kan ook in een woongroep, op of buiten een woonzorgpark van ’s Heeren Loo.Bij ’s Heeren Loo bieden we diverse vormen van wonen en zorg. Meestal in een normale woonwijk, samen met andere mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ook wonen op een zorgpark is mogelijk. We geven hier de begeleiding die nodig is, ook verpleging en verzorging. Alle woningen bieden meer dan alleen een woonplek: een thuis. Want wie prettig woont, voelt zich beter.
-
Door heel Nederland kun je allerlei vormen van dagbesteding doen. We kijken naar wat jouw partner of familielid kan en wil leren. We bieden activiteiten die passen bij zijn of haar mogelijkheden en talenten. Ook het stimuleren van zintuigen kan een doel zijn, net als vrijwilligerswerk. De een heeft behoefte aan individuele begeleiding, de ander aan begeleiding in een groep. Het aantal uur dagbesteding verschilt per persoon. En als het mogelijk is, gaan we op zoek naar een fijne werkplek, in samenwerking met een jobcoach.
Samen met jou werken we toe naar een zinvolle invulling van de dag. Dat kan betaald of onbetaald werk zijn. Of, als dat niet lukt, dagbesteding. Samen ontdekken we de mogelijkheden, buiten of binnen ’s Heeren Loo. -
Bij de zorg voor mensen met NAH werken begeleiders van wonen en dagbesteding en andere disciplines nauw samen met de cliënt. Maar jij als familielid kan ook veel betekenen. Je kent hem of haar natuurlijk het beste. Wil je betrokken worden bij de zorg? Geef dat vooral aan.
Expertisecentrum NAH
Het expertisecentrum NAH zet zich in om kennis over NAH te vergroten, te bundelen en te verspreiden. Daarvoor werken we samen met andere organisaties en doen we wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met universiteiten. Die kennis vertalen we in praktische hulpmiddelen voor begeleiding en behandeling.
Contact
Kunnen we je helpen?
Wil je meer weten over NAH? Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.