Zelfstandig ambulant wonen en trouwen met een beetje hulp

Bij zelfstandig (ambulant) wonen komt veel kijken en soms is een beetje hulp bij de dagelijkse dingen zoals het huishouden, geldzaken, gezondheid enzovoort heel erg fijn. Zeker als je een licht verstandelijke beperking hebt. Ton en Jeannette wonen zelfstandig
en zijn in april van dit jaar getrouwd. Ton heeft met behulp van zijn familie, de bewindvoerder, persoonlijk begeleider en een vrijwilliger de bruiloft zelf georganiseerd.

Radioliefde

Ton en Jeanette hebben elkaar ontmoet via de radio en gezamenlijke hobby dj-en. Toen woonde Jeanette nog zelfstandig in Rotterdam en Ton op een ander adres in Bunschoten-Spakenburg. Maar nu wonen ze zelfstandig samen - naast elkaar - in twee nieuwe appartementen van ‘s Heeren Loo in Bunschoten-Spakenburg. Jeanette is verhuisd vanuit Rotterdam en heeft haar plekje hier helemaal gevonden. Zowel in de liefde als in haar werk.

De bruiloft was een groot feest

De organisatie van de bruiloft was wel een hele klus. Bijvoorbeeld het regelen van het trouwen in het gemeentehuis, feestlocatie kiezen, catering, trouwkleding uitzoeken, bloemen, versiering, de gasten, fotograaf en muziek natuurlijk. 

Ton: “De ijscoboer is geweest, de hapjes en drankjes zijn gekomen en we hadden een hele mooie trouwauto. Een Volvo Amazon oldtimer én een leuke chauffeur, Co. Deze auto hebben we maanden voor de bruiloft al besproken. Het mooiste moment van onze bruiloft vond ik elkaar het jawoord geven. Er werden traantjes gepinkt en mooie speeches verteld door onze dierbaren.” 

Jeannette: "Boven verwachting mooi vond ik onze bruiloft. Er waren heel veel mensen.. Ik had een bordeaux rode jurk aan. Ik wilde niet in het wit trouwen, zoals de meeste mensen dat doen. Nu hebben we een papieren huwelijk, na 1 jaar.”

Het getrouwde leven

Ton zorgt ervoor dat er altijd verse bloemen in huis zijn, om het gezellig te maken. “We slapen samen in Jeanette haar appartement." Dat is meer onze woning en daar zijn ook de dieren (cavia, vissen, vogels en ratten), waar Jeanette dol op is. Maar we eten ‘s avonds bij mij. Dat is rustiger. En als ik radio maak of Jeanette, dan zijn we beiden in ons eigen appartement. Dan doen we ieder ongestoord ons eigen ding.”

Het getrouwde leven van Ton en Jeanette is gevuld met leuke uitstapjes, dagbesteding en activiteiten zoals diskjockey-en op drive-in feesten. Ton: “Je kunt ons boeken voor een feest. Het mooiste is als je mensen van de muziek ziet genieten en dansen. Dan pak ik door. Ik vind het entertainen leuk, maar Jeanette kan dat veel beter. Zij pakt de microfoon en kletst er dan op los. Daarmee krijgt ze mensen op de dansvloer. Jeanette: “Ja, soms sta ik verbaasd naar mijzelf te kijken.”

Meer feestjes organiseren

Ton: “We hebben de smaak te pakken gekregen. Volgend jaar gaan we weer een feest organiseren. Dan zijn we namelijk 5 jaar samen, één jaar getrouwd, ik word 50 en vlak daarna is Jeanette jarig. Dus we dachten, we pakken alles bij elkaar en vieren het allemaal tegelijkertijd. Bij het organiseren van dat feest krijgen we ook weer de nodige hulp.”

Ben je benieuwd naar Ton en Jeannette? Luister dan naar Kromhout Radio: http://kromhoutradio.nl/