Stichting Vrienden van Noorderhaven schenkt VR-bril

Op de foto zie je Hanneke in het Uitleencentrum op woonzorgpark Noorderhaven te Julianadorp. Ze probeert de net nieuw aangeschafte Virtual Reality bril (vr-bril) uit en kijkt haar ogen uit.

Wat is een vr-bril? Het is een 3D projectieapparaat met sensoren dat filmpjes naar keuze toont die meedraaien met elke hoofdbeweging. Kijk je omhoog, omlaag, naar links of rechts, dan beweegt het beeld door ‘head-tracking’ mee. Het lijkt dan net of je midden in het beeld staat. In de bril van Hanneke zit een hoge resolutie onderwaterwereld-filmpje. Hierdoor voelt het voor haar aan of zij daadwerkelijk tussen de vissen zwemt. Wonderlijk en adembenemend mooi.

Angelique Schipper: ‘Het Uitleencentrum heeft onlangs vanuit een gift deze bril a 699 euro voor de cliënten van het woonzorgpark gekocht. Een ideaal hulpmiddel. De 'virtuele wereld' zorgt niet alleen voor amusement. Het kan mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking ook afleiden van iets waar ze bang voor zijn. Denk aan een tandartsbezoek. VR kan helpen angst, stress en pijn te verminderen. Bovendien is zo’n bril laagdrempelig. Een cliënt kan ‘m zelf op- en afzetten, terwijl hij/zij wordt ondersteund door een begeleider.’

Er zijn vele soorten filmpjes, voor elke wens en elk niveau is er keus. Zo kan iemand bijvoorbeeld een filmpje bekijken over de natuur, een ritje maken met de trein, maar ook een spelletje doen. Daarnaast zijn er filmpjes om cliënten te stimuleren om te bewegen of iets te leren. Een mooi voorbeeld is "first steps” dat mensen met een (ernstige) meervoudige beperking stimuleert om meer te gaan bewegen. Het poppetje in het filmpje en de bijpassende muziek maken dat de cliënt spelenderwijs meedoet en zijn arm- en beenspieren traint. Heel bruikbaar voor cliënten in een rolstoel die geneigd zijn weinig te bewegen.

De vr-bril is geschonken door Stichting Vrienden van Noorderhaven en kan kosteloos door cliënten, begeleiders en verwanten worden geleend via het Uitleencentrum, bereikbaar op nummer 06-57830627. Mailen kan ook naar: uitleencentrum.lokaal4@sheerenloo.nl .