Presentatie Gemma Testerink IASSIDD 2024 congress Chicago

Gemma Testerink (ergotherapeut Ermelo en onderzoeker bij de academische werkplaats EMB) verzorgde een presentatie over snoezelen.

"Snoezelen - developing an intervention description for the support of people with profound intellectual and multiple disabilities"

Zij vertelde over de interventieleidraad Snoezelen die zij (mede) ontwikkelt. Deze leidraad is nodig om begeleiders die snoezelen met mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EVMB) te ondersteunen bij het vormgeven van snoezelen. De leidraad is ook nodig om het snoezelen te evalueren: is het effectief voor mensen met (Z)EVMB?

De onderzoeksgroep ontwikkelt de leidraad met hulp van feedback uit de praktijk. In twee rondes geven begeleiders feedback op de leidraad, waardoor zij het weer kunnen verbeteren.

Ook in het buitenland wordt gesnoezeld met mensen met (Z)EVMB. Bij de presentatie van Gemma waren onder andere mensen aanwezig uit Engeland, Zweden en Australië. Gemma deelde met hen wat zij en haar collega’s ontwikkelen en hoe ze dit hebben aangepakt.

Dit neemt Gemma mee terug naar Nederland

In het buitenland worden ook mooie sensorische ervaringen geboden aan mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EVMB). Gemma woonde onder andere een presentatie bij van dr. Karen Bunning uit Engeland. Zij vertelde over een sensorisch theaterstuk dat samen met mensen met (Z)EVMB is gemaakt. Bunning bracht de betrokkenheid van mensen met (Z)EVMB bij het maken van het theaterstuk in kaart en beschreef hoe de co-constructie en samenwerking eruitzagen. Door dit soort samenwerkingen participeren mensen met (Z)EVMB met mensen in hun omgeving en... ze hebben vooral ook veel plezier!