Presentatie Anne Versluis IASSID 2024 congress Chicago

Anne Versluis Anne Versluis werkte mee aan een minisymposium over trauma en een verstandelijke beperking. En zij presenteerde een poster over het ontwikkelen van een traumascreener voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

“Trauma and intellectual disabilities: breaking barriers”

Anne Versluis (gedragswetenschapper Ermelo en onderzoeker aan de Radboud Universiteit en verbonden aan Viveon) verzorgde samen met Manon Smit (Viveon), Mariëlle Rouleaux ('s Heeren Loo en Radboud Universiteit) en Annemieke Hoogstad (Amerpoort en Radboud Universiteit) het minisymposium “Trauma and intellectual disabilities: breaking barriers”.

Vanuit hun onderzoeken vertelden zij over verschillende onderwerpen, zoals de resultaten van de Trauma Screener (TSID) voor mensen met een licht verstandelijke beperking, stressoren en traumasymptomen (zie hiervoor ook het congresverslag van Mariëlle Rouleaux), de toepassing van EMDR-therapie bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking en PTSS, en de ontwikkeling van een richtlijn voor traumabehandeling bij deze doelgroep. Het symposium trok een breed internationaal publiek. Onder andere uit Canada, Australië en Engeland. Zij stelden waardevolle vragen, en dat leidde tot interessante gesprekken. Anne: “Voor ons als onderzoekers was het bijzonder leerzaam om te horen wat er in andere landen al bestaat, maar ook wat er nog ontbreekt op het gebied van traumabehandeling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Behalve dit minisymposium, presenteerde Anne een poster: “Development of the trauma screener intellectual disability (TSID) for adults with mild intellectual disability or borderline intellectual functioning (MID-BIF)”. Zij laat daarin het pad zien dat de onderzoeksgroep bewandelde om de TS-ID te ontwikkelen en te pilot testen. De screener is vervolgens bij 97 volwassenen onderzocht. Bekijk de poster in het Nederlands.

Dit nam Anne mee terug naar Nederland

In Engeland loopt een randomized controlled trial (RCT) naar de effectiviteit van EMDR bij mensen met een verstandelijke beperking. Helaas waren er nog geen resultaten, want ze hebben nog extra participanten nodig. Anne: “Het was interessant om te zien hoe ze dit onderzoek hebben opgezet. Zij besteden meer aandacht aan een ‘voorbereidende’ fase voor de EMDR dan wij in Nederland. Hierover heb ik na de presentatie nog even met hen gesproken. Zelf zou ik ook graag een RCT voor mensen met een LVB en PTSS opzetten, als vervolg op mijn eigen onderzoek. Dit zijn grote onderzoeken waarvoor veel participanten nodig zijn. Deze presentatie maakte dat ik denk dat dit écht mogelijk is.”