Nieuw lid Wetenschappelijke Raad ’s Heeren Loo

Ja Willem Gorter, nieuw lid Wetenschappelijke Raad ’s Heeren Loo

Prof. dr. Jan Willem Gorter is sinds oktober 2024 lid van de Wetenschappelijke Raad van ’s Heeren Loo. Hij volgt prof. dr. Marian Jongmans op, die na twaalf jaar is afgetreden.

Gorter is hoogleraar en afdelingshoofd kinderrevalidatiegeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht (locaties Wilhelmina Kinderziekenhuis en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en verbonden aan het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Daarnaast is hij part-time Professor of Pediatrics en CanChild Scientist bij McMaster University in Hamilton (Canada) en hoofdredacteur van het internationale tijdschrift ‘Child: Care, Health and Development’.

Met zijn onderzoek richt Jan Willem zich op de volgende vragen:

  • Hoe kunnen mensen met (ontwikkelings)beperkingen beter meedoen aan de maatschappij?
  • Hoe kunnen zorgverleners hen helpen om de autonomie te vergroten?
  • Hoe kan de overgang van kinderen naar volwassenheid worden vergemakkelijkt en hoe kan je de gezinnen daarin ondersteunen? 

Hierbij gaat hij uit van een levensloopaanpak. Hij ontwikkelde hiervoor onder meer het Zes-F-Woordenmodel, met als vertrekpunt de mogelijkheden van de persoon, in plaats van de beperkingen als gevolg van een aandoening.

De kennis en (internationale) ervaring die Gorter meeneemt over kinderen, jongeren en jong-volwassenen met een (ontwikkelings)beperking en over wetenschappelijk onderzoek is bijzonder waardevol voor de raad én voor ’s Heeren Loo!

Huidige samenstelling

De raad bestaat momenteel uit:

Functie wetenschappelijke raad

De wetenschappelijke raad van ’s Heeren Loo ziet toe op de kwaliteit en voortgang van de onderzoeksprojecten. Daarnaast adviseren zij over het wetenschapsbeleid en de subsidieaanvragen. Zij beoordelen de wetenschappelijke kwaliteit en relevantie van die subsidieaanvragen voor onderzoek en toetsen deze aan de doelen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek 's Heeren Loo.

Meer nieuws over wetenschappelijk onderzoek