"Je mag gewoon vallen, wij vangen je op"

"Mijn werk is keileuk, maar intens. Je bent steeds aan het screenen hoe bewoners zich voelen. Als iemand spanning ervaart, kan dit zich uiten in gedrag dat voor de omgeving niet altijd prettig is. De kunst is dan erachter te komen waar dat aan ligt, wat onder dat gedrag zit. Het is echt kicken als dat lukt."

Angelique werkt als persoonlijk begeleider met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). Veel mensen vinden dat een lastige doelgroep, maar Angelique straalt helemaal als ze over 'haar’ bewoners praat. "Het is een heel interessante groep om mee te werken. Dat komt omdat ze verbaal heel sterk zijn, maar emotioneel niet. Ze lijken meer te begrijpen dan ze werkelijk doen. Een uitdaging is ook hoe je ze in hun kracht kunt zetten. Ze hebben toekomstdromen die niet altijd realistisch zijn. Maar als je de vraag achter de vraag zoekt, kun je daar misschien wel heel dichtbij komen."

Humor

Begeleiders werken zowel op de dagbesteding als op de woning van de cliënten. Ze zijn geen vervanging voor hun familie, maar proberen daar wel een gezinssituatie na te bootsen. Bijvoorbeeld door huiselijkheid en opvoeding, en door samen film te kijken, te gamen, boodschappen te doen of een stuk te wandelen. "Dat is ook het fijne van deze groep", vertelt Angelique, "we kunnen veel samen ondernemen. We lachen ook veel. Humor is belangrijk. Soms kan een geintje helpen een bewoner uit de put te halen. Ze vinden het ook hilarisch als wij als team onderling geintjes uithalen met elkaar. Heerlijk toch!"

Angelique Kevin Kat

Beschermen of loslaten

"Wat lastig is voor onze bewoners, is dat ze leeftijdsgenoten van alles zien doen wat zij niet kunnen. Dat levert teleurstellingen op." Het team praat hier regelmatig over. Moet je als begeleider de bewoners tegen elke faalervaring beschermen, of hoort teleurstelling gewoon bij het leven? Angelique: "Wat we proberen is zorgen voor een open en goede band met onze bewoners zodat we hen zo goed mogelijk kunnen begeleiden. We zeggen eigenlijk: 'Je mag gewoon vallen, wij vangen je op'."

Agressie

Teleurstelling of frustratie kan zich uiten in agressief gedrag. "Verbaal gebeurt dat bijna dagelijks. Dat schelden is naar, maar moet je niet persoonlijk opvatten", aldus Angelique. Fysieke agressie komt ook voor. Angelique vertelt verder: "Je staat continu aan en let op kleine signalen. De kunst is je niet door angst te laten leiden, maar je zeker te voelen en bij je boodschap te blijven. Het team speelt daarbij een belangrijke rol. Ik weet dat als er een spannende situatie is, er in de buurt twee collega’s staan die kunnen bijspringen."

Team

Een stabiel team van begeleiders, manager zorg en gedragswetenschapper is extra belangrijk bij deze groep. Veel bewoners hebben hechtingsproblematiek, waardoor het vaak lang duurt een band op te bouwen. Duidelijke kaders en eenzelfde wijze van benaderen van bewoners zijn ook van belang. Angelique: “We steunen elkaar en hebben ontzettend veel lol. Iedere dag is hier onvoorspelbaar en daar houd ik van. Het hele plaatje klopt hier voor mij!"

Angelique portret