In gesprek met Jan Peter Niezink, opgenomen in de shortlist voor de titel MVO manager van het jaar

Jan Peter Niezink MVO manager van het jaar

"Duurzaamheid is een gezamenlijk proces."

De verkiezing voor de ‘MVO Manager van het Jaar’ is in volle gang. Onlangs maakte de organisatie de shortlist met de top 10 MVO managers in Nederland bekend. Dit jaar behoort ook Jan Peter Niezink, MVO Manager bij ’s Heeren Loo, tot deze lijst. Een mooie aanleiding om met hem in gesprek te gaan over zijn rol, de successen en de uitdagingen binnen de organisatie.

MVO-programma vol in ontwikkeling

De focus van het MVO-programma heeft tot nu toe vooral op duurzaamheid gelegen. Hier wordt al meer dan tien jaar hard aan gewerkt. Jan Peter speelde een sleutelrol in deze ontwikkeling. "Ik begon met het oppakken van duurzaamheidsvraagstukken in 2014, vooral gericht op vastgoed. Vanaf 2019 hebben we het programmatisch aangepakt," vertelt hij. Inmiddels groeit MVO uit tot een zelfstandige afdeling die meer omvat dan alleen milieu. "Thema's zoals vitaliteit en inclusie krijgen steeds meer aandacht binnen onze MVO-agenda."

’s Heeren Loo, voorloper in de zorgbranche

De verduurzaming binnen ’s Heeren Loo is een complex proces, mede vanwege de omvang van de organisatie. "De ene regio is verder met afvalscheiding dan de andere," zegt Jan Peter. Toch zijn er de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Een voorbeeld hiervan is de onlangs opgezette ECO-street in Monster, waar zestien verschillende afvalstromen worden gescheiden en gerecycled. Cliënten dragen hier actief aan bij door het afval in te zamelen en naar de ECO-street te brengen. “Onze cliënten uit de MVG-groep hebben fysieke inspanning nodig, en op deze manier dragen ze ook bij aan de maatschappij. Dit project sluit perfect aan bij onze beloftes: een goed leven voor cliënten, mooi werk voor professionals en een duurzaam gezonde organisatie.”

Dit project is slechts een van de vele initiatieven waarmee ’s Heeren Loo zich onderscheidt als voorloper in de zorgsector op het gebied van duurzaamheid. Naast de ECO-street zijn er nog diverse andere initiatieven gestart, waaronder het ontwikkelen van wasbaar incontinentiemateriaal, de aanleg van 12.000 zonnepanelen en het plaatsen van 9.000 afvalscheidingsbakken op verschillende locaties. Verder kopen we als organisatie groene energie rechtstreeks in van zonne- en windmolenparken en is de CRSD landelijk geïmplementeerd met oog op een volledig integrale duurzame bedrijfsvoering. “En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Milieu Thermometer Zorg (MTZ) waar we met alle regio’s brons op hebben behaald, maar ook aan het toewerken zijn naar zilver.”

Jan Peters inspanningen gaan ook verder dan ’s Heeren Loo. Vijf jaar geleden richtte hij samen met een collega de co-workingspace CARE op, een initiatief waarbij duurzaamheidsmanagers uit de VG, ouderenzorg en GGZ samenkomen om van elkaar te leren. "We komen eens per kwartaal bij elkaar om te bespreken hoe we duurzaamheidsvraagstukken aanpakken. Inmiddels groeit dit netwerk en breiden we uit naar vijf regionale co-workingspaces."

Toekomstvisie: duurzaamheid en sociale impact

“Ik vroeg eens aan een cliënt: wat is duurzaamheid voor jou? En de cliënt gaf als antwoord: zuinig zijn op mezelf, zuinig zijn op elkaar en zuinig zijn op de aarde. Volgens mij vat dit maatschappelijk verantwoord ondernemen mooi samen, voor mijn privéleven, maar ook voor mijn werk. Voor mij betekent dit jezelf niet centraal zetten, maar jezelf als onderdeel van iets groters zien (familie, omgeving, maatschappij).” Voor de komende jaren ziet Jan Peter de focus dan ook verschuiven naar de sociale kant van MVO. "We willen cliënten via dagbesteding meer betrekken bij duurzaamheid, bijvoorbeeld bij initiatieven zoals de ECO-street." Ook thema's als vitaliteit, diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie worden steeds belangrijker. “Een gezonde organisatie begint bij gezonde mensen. We hebben nog niet alle antwoorden, maar we weten dat deze thema's een belangrijke rol gaan spelen.”

Ondanks de vele successen blijft afvalscheiding een uitdaging. "Het scheiden van afval verschilt per gemeente en dat maakt het lastig om overal dezelfde vooruitgang te boeken." Toch blijft hij optimistisch: "Ik hoop dat technologische ontwikkelingen ons hierbij gaan helpen." Binnen ’s Heeren Loo kunnen er veel dingen spelen in het primaire proces. Het is dan niet gek dat de focus niet altijd op duurzaamheid ligt.

Niet alleen, maar samen

Met deze nominatie wordt Jan Peter Niezink erkend voor zijn visie en aanpak. Duurzame verandering vindt niet van de een op de andere dag plaats, maar stap voor stap. "We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om duurzaamheid in de strategie krijgen, want als je het daar goed verankert, dan sijpelt het door naar de organisatie."

Duurzaamheid is een gezamenlijk proces, benadrukt Jan Peter. “Je hebt te maken met heel veel mensen. Mensen uit de regio, facilitair, vastgoed, aandachtfunctionarissen, adviseurs verduurzaming. Het is niet iets van mij alleen, maar iets wat we samen als organisatie oppakken”, besluit Jan Peter. Zijn visie en de inzet van zijn team, maar ook zeker de steun van de Raad van Bestuur hebben de basis gelegd voor een toekomst waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen onmisbaar wordt.

Aankomend weekend, op 12 oktober, wordt de top 3 bekendgemaakt. Deze genomineerden zullen in december een presentatie geven, waarna de winnaar wordt gekozen. Namens ’s Heeren Loo wensen we Jan Peter veel succes in de verdere verkiezing en kijken we uit naar het resultaat. 


Benieuwd naar waar 's Heeren Loo allemaal mee bezig is op het gebied van duurzaamheid? Klik dan op de onderstaande button.