"Iedereen verdient een podium"

Naar de militaire taptoe in Ahoy Rotterdam ter ere van je 40-jarig bestaan. Niet alleen om te kijken, maar ook om op te treden. En een week later een optreden in het Keerpunt, samen met zanger Egbert Dijkhuis, waar alle jubilarissen in het zonnetje worden gezet. Een topweek voor Showband Doe Maar! Dirigenten Johan Kwakman en Angela van Hattum vertellen over het ontstaan van de showband, wat muziek betekent voor de leden en hun dankbaarheid aan de vrijwilligers en sponsoren die Doe Maar een warm hart toedragen.

Voor iedereen een rol of instrument
“We hebben zo’n 60 leden, in de leeftijd van 18 tot boven de 80 jaar. Het unieke is dat we volledig zonder ‘normale mensen’ in de band spelen. Ongeveer 80% van onze leden woont op het woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Ermelo. Hier is het ook begonnen 40 jaar geleden”, vertelt Johan. “Ik werkte toen bij ’s Heeren Loo op de afdeling bewegingsonderwijs en werd gevraagd om een muziekgroep op te zetten. We begonnen met marcheren met trommels en muziek uit een platenkoffer. Er was hier toen ook een hele goede mondharmonicaclub. Samen groeiden we steeds verder naar een heuse showband. Door een wijziging in de AWBZ zijn we in 2003 een aparte stichting geworden.

De naam Doe Maar was een logische keuze. Bij het vinden van een naam vroegen we ons af: wat is nu echt de essentie van deze groep? Dat is ‘doe het maar, ga het maar proberen’. We oefenen al vanaf het begin in het Keerpunt, hier op het park. Daar staan ook de instrumenten. De show is nu echt anders dan jaren geleden. Door veel oefenen, veel herhalen spelen we nu zo’n 45 liedjes in totaal. Onze toetsenist zorgt voor de melodielijn. Maar voor iedereen is een rol, of een instrument om te bespelen. We zoeken samen wat bij jouw mogelijkheden past.”

Relaxed en met een smile de deur uit

Angela is sinds anderhalf jaar betrokken bij Doe Maar. De showband was op zoek naar een mededirigent, want met z’n tweeën is het makkelijker te organiseren. Via een kennis werd ze benaderd of hier dirigeren niet iets voor haar was. “Ik heb veel ervaring in de muziek, met de zorg was ik niet echt bekend. Dus ik heb een keer meegedaan om te kijken hoe het is. Eigenlijk was ik meteen op mijn plek. In muziek kun je alle emoties kwijt. Het verbindt en geeft een saamhorigheidsgevoel. Ook als je wat verlegen bent, dingen wat op afstand bekijkt, kun je meedoen. Het is mooi om iemands kwaliteiten naar boven te halen. Iedereen verdient een podium.”

Johan vervolgt: “De oefenavonden zijn op zichzelf al een feest. We eten vooraf met wie dat wil. Zo weten de leden dat ze na hun werk of dagbesteding iets kunnen eten en wel op tijd zijn voor het oefenen. Familiehuis SamSam coördineert dat en het eten komt van De Oude School. En het is natuurlijk ook gewoon gezellig. De avonden zijn voor de leden echt belangrijk. Even een praatje maken, lekker muziek maken.” “Soms kunnen mensen wel onrustig binnenkomen, maar iedereen gaat hier relaxed en met een smile de deur uit”, vult Angela aan.

Bijzondere optredens

Wie Doe Maar in actie wil zien, kan altijd een kijkje nemen bij één van de oefenavonden in het Keerpunt, op donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur, of bij één van de optredens. Eén keer per maand zijn die van 19:00 tot 20:00 uur in het Keerpunt, vaak met een artiest of band als gast. Maar de band wordt ook regelmatig uitgenodigd voor evenementen. Johan: “We hebben echt al bijzondere optredens gedaan. In Ermelo, op het Raadhuisplein al meerdere keren. Bij het Fête de la Musique en jaarlijks als opening op het zomerfeest van 's Heeren Loo. Ook stonden we op meerdere taptoes, op het Wereld Muziek Concours in 2014 en 2022 en op festivals.” “En we zijn natuurlijk helemaal supertrots dat we nu op de militaire taptoe in Ahoy Rotterdam mogen staan”, zegt Angela. “Eigenlijk wilden we daar een uitje van maken, met z’n allen gaan kijken ter ere van ons 40-jarig bestaan. Maar toen bedachten we, we kunnen er een mailtje aan wagen of we misschien ook mogen optreden in het voorprogramma”.

“Deze taptoe, dat is één van de drie beste militaire taptoes die er is. Er komen zo’n 2000 toeschouwers en wij mogen daar optreden. De organisatie is komen kijken bij een oefenavond en we kregen een heel positieve reactie. Het is de eerste keer dat er een band meedoet met mensen met een beperking. Beide partijen zijn er supergelukkig mee. Daarbij komt Ellen Quanten, de regiodirecteur van ’s Heeren Loo in Ermelo, nog langs om ons een ‘peptalk’ te geven. Na het optreden komt de Koninklijke Luchtmachtkapel ons afmarcheren. Alles wat daarna komt is voor ons de afterparty”, glimlacht Johan.

Veel steun van vrijwilligers en sponsoren

Voor de toekomst is een oefenruimte voor Doe Maar een wens, als het Keerpunt een keer plaatsmaakt voor nieuwbouw. “De reisafstand of het regelen van vervoer wordt anders voor veel leden moeilijk. Het is fijn als zij dichtbij huis muziek kunnen blijven maken. We zijn al goed in gesprek met ’s Heeren Loo hierover”, geeft Johan aan. “En wat mooi zou zijn: misschien kan er in dagbesteding muziekonderwijs kan komen. Dat zou voor Doe Maar ook meer leden kunnen betekenen die melodielijnen kunnen spelen, de basis van de muziekstukken.”

Wat Angela en Johan graag nog onder de aandacht brengen, is het team van enthousiaste vrijwilligers en de sponsoren van wie ze veel steun krijgen. “We hebben een goed bestuur, wij zijn goede dirigenten, maar zonder die inzet kunnen we dit niet allemaal organiseren. Er is een hele trouwe groep van zo’n 15 vrijwilligers die ons helpen om alles goed te laten verlopen. Ze zetten alles klaar voor de oefenavonden, en helpen bijvoorbeeld met drinken in de pauze of begeleiden leden die even naar het toilet moeten. En heel belangrijk: ze zijn er voor de leden om een praatje te maken en zo hun gevoel even kwijt te kunnen.

Ook van sponsoring en bijdragen zijn we echt afhankelijk. Het lidmaatschap is € 125 per jaar, maar dat is niet kostendekkend voor bijvoorbeeld de uniforms, die we te leen geven aan de leden, en de instrumenten en het onderhoud. We zijn heel dankbaar aan de vele winkeliers en bedrijven in Ermelo die ons steeds steunen. Ook voor de taptoe in Ahoy weer: er zijn ons mooie oldtimer-bussen aangeboden door het busvervoer via Herman van de Pol, een invalidenbusje namens ’s Heeren Loo, ESBE Sportprijzen geeft ons speciale jubileummedailles, St vd Brink vervoerde de instrumenten en stichting Salem ondersteunde ons financieel.” Andere inkomsten voor Doe Maar komen uit vrijwillige bijdragen van bezoekers tijdens de oefenavonden en de verkoop van merchandise. Dus of je nu muziek wil maken, naar muziek wil luisteren of de band wil steunen: bij Doe Maar kun je altijd terecht. “We hebben allerlei leuke dingen, zoals dvd’s, cd’s, bidons, stokjes en sjaaltjes!” lacht Angela.

Meer informatie over Showband Doe Maar? Bekijk de website www.showbanddoemaar.nl/ of volg de band op: facebook.com/ShowbandDoeMaar/