Herdenking Apeldoornsche Bosch 2025

Bram en Gert Voogt leggen krans

Het Apeldoornsche Bosch was een Joods Psychiatrische instelling, die van 1909-1943 op woonzorgpark Groot Schuylenburg gevestigd was. Tijdens de tweede wereldoorlog werden in de nacht van 21 op 22 januari 1943 alle bewoners en een gedeelte van het personeel weggevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Vrijwel direct na aankomst werden allen daar omgebracht. Henny (Heintje) Grootkerk woonde in het Apeldoornsche Bosch en was één van deze mensen...

Een moment van herdenking

Vanochtend vond het eerste gedeelte van de jaarlijkse herdenking van het Apeldoornsche Bosch plaats. In de ochtend werden in basisschool de Prinsenhof alle namen van de slachtoffers voorgelezen. Daarna werden toespraken gehouden en kransen gelegd bij het monument in het Prinsenpark in Apeldoorn. Op de foto staan Gert Voogt, manager zorg en Bram, voorzitter van de cliëntenraad van ’s Heeren Loo Apeldoorn.

Dit jaar is er een uitgebreid programma rondom de herdenking. Dit komt omdat de nieuwe aanbouw bij het Herinneringscentrum ook officieel wordt geopend. In de middag was er een theaterstuk in Het Vierhuis. En 's avonds de officiële opening van de aanbouw bij het Herinneringscentrum voor genodigden. Allereerst een theaterstuk in Het Vierhuis en daarna met een gezamenlijke wandeling over het terrein naar het Herinneringscentrum voor de officiële opening. Met toespraken en de openingshandeling door onder andere Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, burgemeester Ton Heerts en Erik Dijkstra.

Vanaf 22 januari a.s. mag iedereen de nieuwe aanbouw en het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gratis bezoeken tijdens de openingstijden op de woensdag en donderdag.

Het tragische lot van de joodse Henny Grootkerk en haar familie in Het Apeldoornsche Bosch

Henny was 11 jaar toen ze werd meegenomen richting Auschwitz. Op de foto uit 1935 zien we haar staan voor Het Peadagogium Achisomog (PA). Het PA was de kinderafdeling van het Apeldoornsche Bosch. De panden van het PA kennen we tegenwoordig als Fazant, Appelvink en Bosduif. Deze panden staan nog steeds op ons woonzorgpark aan de Fuldauerlaan.

Henny Grootkerk Apeldoornsche Bosch


In 1931 werd Henny geboren in Amsterdam. Haar ouders waren Hartog en Kaatje Grootkerk. Het gezin bestond verder uit 8 kinderen, waarvan Aäron als baby overleed. Hartog en Kaatje waren arm en hadden grote moeite om het gezin op de rails te houden. Door tussenkomst van de kinderbescherming werden de kinderen uit huis geplaatst. Henny kwam samen met haar broertjes Max, Salomon, Jacob, Nathan en zus Betje, wegens verwaarlozing, te wonen in Het Apeldoornsche Bosch. Henny werd opgenomen in het paviljoen voor moeilijk opvoedbare meisjes. Zij was toen 4 jaar. Eén kind uit dit gezin werd ondergebracht in een pleeggezin en woonde niet in het Apeldoornsche Bosch. Alleen dit kind, waarvan we de naam niet weten, overleefde de oorlog.

Henny (Heintje, 11 jaar), Betje (16 jaar), Max (13 jaar), Salomon (10 jaar), Nathan (6 jaar) en Jacob (3 jaar) werden net als alle andere bewoners, jong en oud, in die gruwelijke nacht op transport gesteld naar Auschwitz. Er waren 1.131 personen aan boord van dit eerste transport. Niemand overleefde dit. Allen hebben dan ook dezelfde datum van overlijden: 25 januari 1943. De vader van het gezin Grootkerk was toen al overleden in Amsterdam in maart 1942. Moeder Kaatje Grootkerk overleed het jaar daarop in vernietigingskamp Sobibor op 29 maart 1943.

Gerelateerde items