‘Heb je geen netwerk, dan houdt het wel snel op’

John

Soldaat van Oranje, de Grand Prix in Zandvoort, een vriendenweekend in Zelhem; John zit bepaald niet stil, dat is duidelijk. Hij trekt er graag op uit, met vrienden, oud-collega’s en familie. En gelukkig kan dat. Dankzij diezelfde groep mensen.

Door een herseninfarct, inmiddels vier jaar geleden, is het leven van John – en dat van zijn omgeving – totaal veranderd. Sinds 2020 woont hij in wooncentrum Sneek, waar hij zijn eigen appartement heeft. Het gesprek gaat over de mensen om hem heen en de rol die zij spelen in z’n leven. Een van hen is zijn zus, die John al snel inbelt. Doordat hij afasie heeft kan hij moeilijk uit z’n woorden komen. Zijn zus schakelt hij daarom even als hulpmiddel in. Noreen, inmiddels op het beeldscherm verschenen, vertelt dat zij en haar broer elkaar regelmatig zien. Elke vrijdag of zaterdag spreken ze af. Om koffie te drinken, boodschappen te doen of ergens anders naartoe te gaan. Ook helpt ze hem bij zijn administratie.

Goede band

Noreen: “John kan nog veel zelf, maar is voor de invulling van zijn vrije tijd, voor een groot deel afhankelijk van andere personen. Dit zorgt bij John voor veel frustratie, hij is ineens veel afhankelijker geworden van de mensen om hem heen. Maar heb je geen netwerk, dan houdt het wel snel op. Dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is, je moet er met elkaar veel energie in willen steken. Gelukkig is onze relatie altijd goed geweest, dat zou je een geluk bij een ongeluk kunnen noemen.”

Zijn ouders ziet John ook nog regelmatig. In zijn eigen auto zoekt hij hen op in Leeuwarden, waar ze wonen. En dan is daar nog zijn oude werkgever, waar hij wekelijks naartoe gaat voor een bakje koffie.

Begrip

Hoe belangrijk het is om het netwerk te betrekken, onderstreept ook Karen, gedragswetenschapper in het wooncentrum. “Begin dit jaar hebben John en ik een avond georganiseerd voor zijn vrienden. Ik heb iedereen verteld over het hersenletsel dat John opgelopen heeft en wat de gevolgen hiervan zijn. Het leidde tot mooie gesprekken en meer begrip voor niet-aangeboren hersenletsel. Andersom wisten zijn vrienden mij verhalen te vertellen over vroeger, over John, waardoor ik hem weer beter heb leren kennen.”

Vakantieplannen

De plannen voor een volgend uitstapje zijn ook al in de maak. John zou graag naar Scandinavië willen. In de vorm van een cruise, met een groep, of alleen met een vriend of een collega. Iedereen gaat ervoor om dit mogelijk maken. Ook John, die ondanks alles wat hem is overkomen toch positief en ondernemend blijft.

Behandelprogramma Hersenz

Hulp bij niet-aangeboren hersenletsel

Heb je niet-aangeboren hersenletsel (NAH), dan heb je misschien last van ernstige vermoeidheid, somberheid, passiviteit en geheugenproblemen. Helaas worden die onzichtbare klachten niet altijd (h)erkend. Soms worden ze zelfs onterecht toegeschreven aan een burn-out of een depressie. Het behandelprogramma Hersenz helpt jou en jouw naasten om beter om te gaan met deze klachten. Samen met jou stellen we een programma op om aan jouw doelen te werken.

Lees meer over Hersenz
Nijkerk Ervaringsdeskundigen LVB Advisium therapie