Focus op mens achter het gedrag

Louise van der Ven, 37 jaar, is persoonlijk begeleider op Landweg 2 in Monster. Zij is lid van de OR. Ook verzorgt Louise de presentatie tijdens de introductiedagen op Het Westerhonk voor nieuwe medewerkers. Zij heeft een lange weg afgelegd van woning assistent naar persoonlijk begeleider.

Geïnspireerd door mijn vriend met spierziekte

“Mijn loopbaan in de gehandicaptenzorg is geïnspireerd door mijn vriend Jes met een spierziekte. Hij had intensieve zorg nodig en dat opende mijn ogen dat er meer mensen zijn zoals hem die specifieke zorg nodig hebben. Ik wilde hieraan bijdragen en aarzelde geen moment om te solliciteren toen ik een vacature zag van woning assistent bij ’s Heeren Loo op Het Westerhonk. Dit was een pilot functie en groeide voor mij uit tot een baan waar ik van droomde, want ik kon nu meer doen dan alleen uiterlijke verzorging. Ik heb namelijk een opleiding gevolgd voor uiterlijke verzorging en werkte als woning assistent. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen in de gehandicaptenzorg en ben proactief op zoek gegaan naar opleidingsmogelijkheden. Ik ben naar mijn manager gestapt, en via hem ben ik in contact gekomen met de coördinator praktijk leren.

Focus op mens achter het gedrag

Ik kreeg de kans om de opleidingen mmz-vig, medewerker maatschappelijke zorg – Verzorgende individuele gezondheidszorg en pgbz, persoonlijk begeleider gehandicapten zorg te volgen. Ik ben dus na mijn 29e gaan omscholen, en met een jong gezin was dit best pittig. Maar ik heb doorgezet en al het harde werken is beloond, want ik kan met volle trots zeggen dat ik een persoonlijk begeleider ben. Vanaf 1 augustus jl. ben ik werkzaam als persoonlijk begeleider voor cliënten met MVG (moeilijk verstaanbaar gedrag). Ik werkte hiervoor als persoonlijk begeleider EMB (ernstig meervoudig beperking) en wilde meer persoonlijk groeien en focussen op de mens achter het gedrag volgens de Tripple-C. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt aan recruitment en samen hebben we gekeken naar wat bij mij past en welke vacatures er waren. Om een goed beeld te krijgen van wat dit werk inhoudt, heb ik een aantal keer meegekeken, meegelopen en gesprekken gevoerd met collega’s en coördinatoren. Ik voelde me enorm geïnspireerd en heb met volle overtuiging de keuze gemaakt om hier aan de slag te gaan.

Verzorgen is mijn passie

Ik vind het heerlijk om mijzelf in te zetten voor onze cliënten. Dit doe ik niet alleen op mijn werk, maar ook privé. Samen met mijn gezin zorgen wij voor mensen met een beperking. Als vrijwilligers vinden we het belangrijk om ons steentje bij te dragen. Verzorgen is mijn passie! Ik vind het fantastisch dat ik dit kan delen met mijn collega’s én ook thuis.

Sinds 2023 verzorg ik de presentatie van de introductiedagen voor nieuwe zorgprofessionals op Het Westerhonk en de buitenlocaties. Toen ik als OR lid te gast was bij een introductiedag dacht ik dit wil ik ook doen. Met mijn bevlogenheid laten zien aan nieuwe collega’s hoe trots ik op mijn werk en werkgever ben. Toen de mogelijkheid zich voordeed greep ik de kans met beiden handen aan. Ik ben ook OR lid sinds 2018 en vind het belangrijk om mij hiervoor in te zetten zodat ik nog meer in verbinding sta met mijn collega’s en 's Heeren Loo.

Mijn droom is én blijft dat ik mezelf steeds kan blijven uitdagen en meer leer over de behoefte en aansluiting van het menselijk gedrag. In deze baan krijg ik de kans om dit te ontdekken en door mijn zoektocht heb ik elke keer mijn grenzen verzet. Ik vond het spannend en soms ook zwaar, maar door het zelfvertrouwen dat ik kreeg van mijn manager, steun van mijn team én mijn gezin, en het volgen van de opleidingen ben ik sterker in mijn schoenen komen te staan. Ook blijf ik scherp door kennis tot te nemen door boeken, webinars, podcasts en vooral ook kennis te delen. Ik vind het heel belangrijk om samen, met alle zorgprofessionals, ouders/verwanten als ervaringsdeskundige en natuurlijk met mijn cliënten, onze vastgestelde doelen te bereiken. Door positief te blijven en open te staan voor veranderingen heb ik bereikt wat ik wil.

Pluk de dag

Wat mijn werk mooi maakt is dat we het samen mogelijk maken om gewoon het leven te omarmen. Ik doe het met mijn hart en daardoor voelt het niet als gewoon werken. Ik zorg voor een goede balans en pluk de dag. Carpe diem is dan ook mijn motto. Aan mijn collega’s wil ik meegeven dat ieder mens uniek is, zowel je cliënt als jijzelf. Bedenk daarom ook wat jij wilt bereiken, maak het kenbaar en pak de kans om jezelf verder te ontwikkelen.” #loopbaangeluk

Geïnspireerd door het verhaal van Louise? Kijk dan op werken in de zorg in regio Zuidwest-Nederland.

Gerelateerd nieuws