Fluitend uit bed: Furkan ontdekte een onverwachte passie voor de zorg

Hij had nooit gedacht dat het mogelijk was: een baan vinden waarbij je elke ochtend zin hebt om naar je werk te gaan. Maar het is Furkan Unguc gelukt. Geen dag is hetzelfde en door zijn fijne collega’s en de band die hij opbouwde met de cliënten, stapt hij elke morgen fluitend uit zijn bed.

Doordeweeks zit Unguc in de schoolbanken voor zijn studie ‘Maatschappelijke zorg en specifieke doelgroepen’. In de weekenden en de vakanties werkt hij bij ’s Heeren Loo, een organisatie die er is voor mensen met een verstandelijke beperking.

Thuisvoelen op werk

Inmiddels werkt Unguc er twee jaar: “Ik had nooit gedacht dat ik werk zou vinden waarbij ik het zo naar mijn zin heb. In dit team voel ik mij thuis. Je mag er gewoon zijn. Ook als je een vervelende dag hebt word je door je collega’s goed opgevangen, en dat vind ik mooi. Met de cliënten heb ik een sterke band kunnen opbouwen. Het zijn jongvolwassenen met ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’, wat betekent dat ze een licht verstandelijke beperking hebben en soms agressief gedrag vertonen. Ik kan een praatje met ze maken of een wandeling. In het begin moest ik wel wennen aan hun eigenaardigheden. Maar mijn collega’s legden uit waar die vandaan kwamen en ik las hun achtergronden. Zo leerde ik ze allemaal kennen”.

Geleerd geduldig te zijn

“Ik werk in de weekenden, en tijdens de vakanties ook doordeweeks. Dan maak ik de bewoners om half negen wakker en ga met ze mee in hun dag: naar de dagbesteding of boodschappen doen bijvoorbeeld. ’s Avonds eten we samen”, vertelt Unguc. Zijn bijbaan biedt hem de kans om wat hij leert op school in de praktijk te brengen. “Ik heb geleerd geduldig te zijn. De bewoners zijn weliswaar jongvolwassenen, maar mentaal gezien zijn ze slechts vier à vijf jaar oud. Je moet ze dus vanuit hun perspectief begeleiden. Dat leer ik ook op school, maar ik merk dat je in de praktijk pas echt weet wat dat betekent. Door mijn bijbaan ben ik erachter gekomen dat ik de werking van het brein en het menselijk gedrag interessant vind. Ik overweeg om later nog een studie toegepaste psychologie te gaan doen en wil mij daarna verder specialiseren tot psycholoog”. Voorlopig richt Unguc zich op zijn huidige studie. Nog één examen en een ondersteuningsplan, dan is hij klaar. Bij 's Heeren Loo hebben ze al aangegeven dat er een plek voor hem is, een aanbod dat Unguc met beide handen aanpakt.

Geen dag hetzelfde

Unguc vindt het heerlijk dat iedere dag verschilt: “Elke bewoner heeft een andere ondersteuningsvraag. En alle cliënten hebben een mentor, familie en andere betrokkenen waarmee je ook contact onderhoudt. Het is leuk en ook hard werken want zelfs als je samen een film kijkt, moet je alert zijn. Maar het feit dat je altijd paraat moet zijn, blijkt juist erg leuk te zijn”.

Wil jij ook écht verschil maken?

Kom werken in de gehandicaptenzorg

Bij ’s Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Met jouw talenten en ideeën draag je bij aan een goed leven voor mensen met een beperking. Werken bij ’s Heeren Loo in de gehandicaptenzorg is leuk en uitdagend. Elke dag is een beleving. 

Ja dat wil ik!