De Ronnie Gardiner Methode zet ritme en muziek in tegen Parkinson

Op de jaarlijkse Wereld Parkinson Dag op 11 april wordt wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor deze ziekte. Wij lichten nu graag de Ronnie Gardiner Methode (RGM) uit. Bij deze oefenmethode voor de hersenen, worden ritme en muziek ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Hilletta Knol, begeleider op talentencentrum Het Kompas in Drachten, is enthousiast. Ze volgde een opleiding en geeft nu wekelijks RGM.

Hilletta: “Een cliënt van Het Kompas attendeerde mij op RGM. Zij kende de methode en was er erg positief over. Toen ik me erin verdiepte, sprak het mij ook heel erg aan. Ik heb een passie voor muziek en bij deze methode draait het allemaal om ritme en muziek. Ik had al snel in de gaten dat RGM van grote toegevoegde waarde kan zijn voor onze cliënten.”

Wie is Ronnie Gardiner?

Ronnie Gardiner, de grondlegger van de methode, was een succesvolle Amerikaanse muzikant, een jazzdrummer. Hij raakte geïnteresseerd in de motorische vaardigheden van een drummer en het effect van drummen op de hersenen. Hij deelde zijn ideeën met neurologen en bekende muzikanten, waaronder Stevie Wonder. Vervolgens ontwikkelde hij op basis van zijn bevindingen zijn oefenmethode; in eerste instantie voor mensen met een CVA (beroerte). Al snel bleek dat de methode ook geschikt was voor mensen met aandoeningen in het centrale zenuwsysteem. Denk hierbij aan Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel, MS en dementie.

"Klap, klap, beng"

Bij RGM het gaat om ritme, muziek, beweging, spraak, gehoor, zicht en gevoel. Multi-sensorisch dus. Terwijl er muziek wordt afgespeeld, zien de deelnemers een ‘schema’ met symbolen, afgestemd op de doelgroep. De deelnemers lezen de symbolen en ‘vertalen’ ze naar een bijbehorende beweging van handen en/of voeten op het ritme van muziek. De kleur van het symbool – rood of blauw – geeft aan of de beweging rechts, links, of met beide kanten moet worden uitgevoerd. Tegelijkertijd met de beweging die hoort bij het symbool, spreken de deelnemers ook de naam van het symbool uit, zoals ‘klap’ of ‘beng’. Verschillende hersengebieden worden tegelijkertijd geactiveerd, wat de kracht is van RGM.

Positieve effecten

RGM heeft veel positieve effecten. Zo zorgt het voor een verbetering van het concentratievermogen, conditie, motorische vaardigheden, denksnelheid en het spraak-, lees- en leervermogen. Andere effecten van RGM zijn: toename van het zelfvertrouwen, verhoging van het energieniveau en verbetering van sociale vaardigheden. Hoeveel effect het heeft verschilt per persoon en is afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd, motivatie, gezondheid en hoe vaak men oefent.

Behalve voor Parkinsonpatiënten en mensen met aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, kan RGM ook helpen bij mensen met een hersenschudding, Long COVID, een burn-out, depressieve klachten of psychiatrische aandoeningen. Ook gezonde ouderen die hun hersenen willen trainen hebben er baat bij. Net als kinderen met leerproblemen of een motorische achterstand.

"Fijn om zo intensief bezig te zijn"

In oktober 2023 is Hilletta begonnen met RGM op Het Kompas. Inmiddels volgt een groep van ongeveer 10 mensen wekelijks haar RGM-les. ‘Deelnemers vinden het een leuke en vrolijke activiteit. Ook krijg ik terug dat ze het fijn vinden om zo intensief bezig te zijn. Wat ik er zelf zo mooi aan vind, is dat bij RGM alles samenkomt wat ik graag doe: mensen helpen, muziek luisteren en bewegen. Ik geloof echt in de positieve werking van de methode en wil dit graag uitdragen. Daarom vertel ik op 24 september in het Parkinsoncafé in Drachten ook over RGM. Iedereen die wil kennismaken met RGM is van harte welkom.’

Gerelateerd nieuws