Verhalen uit woonzorgpark Willem van den Bergh
Een rijke geschiedenis vol verhalen

Woonzorgpark Willem van den Bergh heeft een rijke geschiedenis, en veel mensen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van ons park. Sinds de oprichting in 1924 hebben we natuurlijk veel veranderingen doorgemaakt. Vroeger werden meisjes en jongens bijvoorbeeld gescheiden en sliepen de bewoners in grote slaapzalen. Misschien herinner je je de zusterflats nog, waar de zusters woonden en tegelijkertijd werkten op ons woonzorgpark. Ook zoals nu werden er destijds mensen opgeleid voor een baan in de zorg. Het woonzorgpark is door de lange geschiedenis rijk aan vele mooie verhalen. Zoals het verhaal van Hilda Mol-Boer, Oud-medewerker. 

De kinderen, de liefde die we voor elkaar hadden, het was een prachtige tijd

“Op 16 oktober 1963 begon ik aan mijn loopbaan op de dr. mr. Willem van den Berghstichting. Ik kwam als 16-jarige uit Hoogeveen om te leren en te werken. Eerst heb ik zes weken in het zusterhuis gewoond en op meerdere woningen gewerkt; de Krokus en de Aster-Brem. Het was een leuke tijd omdat je op je werk woonde en je erg op elkaar aangewezen was.

Viering 40-jarig bestaan 

In 1964 werd het 40-jarig bestaan gevierd. Twee avonden was er feest. Met, als ik het me goed herinner, de Golden Earring in de kerkzaal. Ik had de eerste dag avonddienst, maar de avond erna gelukkig niet. Ook voor ons was het feest. Tijdens de viering is een film gemaakt door de NTS (Nederlandse Televisie Stichting). Ik moest meerdere malen met de groep heen en weer lopen voor het hoofdgebouw. De familie zat ‘s avonds voor de televisie te kijken, maar in de uitzending was het uiteindelijk maar één minuut.

Vroeg naar bed 

In de avond werd er streng gekeken of we wel op tijd gingen slapen. Half 11 moest het licht uit zijn en dat werd hoogstpersoonlijk gecontroleerd. Toen mijn verloofde de eerste keer wilde langskomen, was er eerst toestemming nodig van mijn ouders. Later werd dat versoepeld, maar verder dan de woonkamer kwam hij niet. Ik ben in 1968 overgeplaatst naar paviljoen Uil-Valk. We wandelden altijd veel in de duinen of op het achterpad. Bewoner Jaap ging, als hij een politieauto zag, altijd demonstratief op de grond zitten en kwam dan niet meer overeind totdat de auto stilstond. Voor je het weet zat Jaap voorin en zo werd hij iedere keer netjes thuisgebracht.

Het was best zwaar werk

Nu denk je wat een tijd was dat: er was nog geen telefoon, weinig hulpmiddelen zoals luiers. Materialen moesten we zelf steriliseren. Er waren grote zalen en geen tilliften. In de avonddienst vouwden we de was en in de nachtdienst herstelden we kleding. Je had een 45-urige werkweek en daarnaast volgde je je opleiding.

Ik kan er een boek over schrijven

En toen kwamen er broeders en werd het vrouwenbolwerk anders. Ook keken we meer naar wat de kinderen zelf konden. Daardoor veranderde de verzorgende taak, gelukkig maar. Ik kan bijna een boek schrijven over mijn tijd, alles komt weer boven. De kinderen, de liefde die we voor elkaar hadden. Het was een prachtige tijd!”

Benieuwd naar meer verhalen? Lees verder in ons magazine

Magazine

Er is een mooi magazine gemaakt met daarin verhalen van huidige en oud-medewerkers, bewoners, familieleden en vrijwilligers die een persoonlijke geschiedenis met ons woonzorgpark hebben. Lees mee met deze bijzondere ontmoetingen, grappige anekdotes of ontroerende momenten.

Lees hier het magazine

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over woonzorgpark Willem van den Bergh. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Routebeschrijving kantoor Willem van den Bergh

Neem contact op