Snoezelen

Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. In snoezelruimtes nodigen wij je kind of familielid met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) uit met licht- en geluidseffecten, geur- en tastmaterialen om actief te worden en contact te maken.

Zien, horen, voelen en ruiken in een snoezelruimte

In een snoezelruimte staan gekleurde voorwerpen, zoals vloeistofprojectie, discobollen en gekleurde waterzuilen. We gebruiken de materialen afwisselend. Die afwisseling zorgt voor steeds nieuwe prikkels voor jouw kind of familielid. Er zijn voelmuren, van fluweelzacht tot borstelhard. Sommigen genieten ervan om verschillende materialen te voelen. Anderen hebben een duidelijke voorkeur voor één materiaal. Prikkeling van de reuk gebeurt met geurslangen of een veilig opgeborgen aromabrander. Achtergrondmuziek prikkelt het gehoor van jouw kind of familielid, net als de geluiden van bijvoorbeeld een windgong. De muziek is meestal licht klassiek en instrumentaal. Soms zijn er geluidsvloeren: je kind of familielid hoort een geluid als hij of zij op een tegel staat of duwt.

Snoezelen is ontwikkeld door 's Heeren Loo

Het snoezelen is in de jaren zeventig ontwikkeld binnen 's Heeren Loo. Inmiddels is het wereldwijd een begrip. In ruim 26 landen zijn snoezelruimtes. In de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en psychiatrie snoezelen mensen. In de jeugdzorg hebben hyperactieve kinderen er baat bij. Vanuit de International Snoezelen Association (ISNA) is er contact met achttien universiteiten wereldwijd voor wetenschappelijk onderzoek en informatie-uitwisseling.

Lees meer over onderzoek naar snoezelen.

Snoezelen op De Hartenberg

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over het snoezelen. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Neem contact op