Haptotherapie voor mensen met een (verstandelijke) beperking
Heeft je een kind, familielid met een verstandelijke beperking en/of andere beperking problemen met de omgang met anderen? Of misschien wel met zichzelf? Of is het moeilijk hem of haar te begrijpen? Dan zou haptotherapie jullie daarbij op weg kunnen helpen. Onze haptotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking en de mensen om hen heen.
Haptotherapie kan helpen bij klachten als
- Snel boos worden
- Angstklachten, onzekerheid, somberheid, onrust
- Je niet begrepen voelen, niet goed in je vel zitten
- Relatieproblemen of problemen met seksualiteit
- problemen na een trauma.
Wat is Haptotherapie?
-
Bij haptotherapie werk je aan het maken van contact, het afstemmen op elkaar en het goed voor jezelf zorgen. En dat allemaal tegelijk. Goed kunnen voelen is nodig om echt contact te kunnen maken met jezelf en anderen. En dat kan je leren. Spelenderwijs ervaar je bij haptotherapie hoe jij dat kunt doen. En als dat nodig is laten wij de mensen die belangrijk voor je zijn hetzelfde ervaren. Zo kunnen zij het begrijpen en je verder helpen.
Haptotherapie kan spannend zijn, omdat je aan de slag gaat met jezelf en je gevoel. Het mooie is dat je er ook van tot rust komt en zelfvertrouwen krijgt. Doordat je leert te voelen, leer je wat je nodig hebt van jezelf en anderen en op welke manier.
Als ouder(s) of begeleider heb je een belangrijke rol, jij kunt thuis helpen het nieuwe gedrag te stimuleren. We zullen je dan ook bij de therapie betrekken zodat je zelf ook ervaart wat belangrijk is. Zo kan je nog beter helpen. -
Onze haptotherapie is geschikt voor mensen met een licht verstandelijke beperking, moeilijk verstaanbaar gedrag, zeer ernstige meervoudige beperkingen en niet-aangeboren hersenletsel. Voor jong en oud. Daarnaast adviseren we ouders of begeleiders over het afstemmen van contact in het algemeen of bijvoorbeeld tijdens de verzorging.
-
De duur van de behandeling hangt af van hoe lang de klacht al bestaat. En van de mogelijkheid van de mensen uit omgeving van de cliënt om mee te werken aan de behandeling. Een traject kan 8 behandelingen duren, maar ook 20 behandelingen. Elke behandeling duurt maximaal 60 minuten (afhankelijk van wat de cliënt aan kan).
Individuele behandelingen zijn in de behandelruimte of op de woonlocatie, bijvoorbeeld in samenwerking met begeleiders. Onze haptotherapeuten zijn afgestudeerd en hebben ruime ervaring binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking. Workshops over haptonomie voor begeleiders of familie zijn ook mogelijk.
Haptotherapie bij jou in de buurt
Je weet nu meer over haptotherapie. Voor deze therapie kun je terecht bij een van onze poliklinieken door heel Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.
De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.
Contact
Kunnen we je helpen?
Wil je meer weten over haptotherapie. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.