Beeldende therapie bij mensen met een (verstandelijke) beperking

Vind je het lastig om gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. En wil je leren om anders en beter met je gevoelens om te gaan? Vind je het fijn om met je handen bezig te zijn? Dan is beeldende therapie misschien iets voor jou?

Beeldende therapie kan helpen bij:

  • Angst
  • Gedragsproblemen
  • Moeite met contact maken met anderen
  • Traumatische ervaringen
  • Verdriet.

Wat is beeldende therapie?

Bij beeldende therapie ga je aan de slag met technieken en materialen. Je kunt bijvoorbeeld tekenen, schilderen, werken met hout, klei of steen, of met digitale middelen. Je kunt het werkstuk wegleggen, neerzetten, ernaar kijken en ervaren hoe het is om je gevoelens anders te laten zien. Het fijne is, dat je niet goed hoeft te zijn in wat je maakt. Het gaat er bij beeldende therapie om wat er gebeurt en wat je voelt als je dingen maakt.

Tijdens de therapie doe je verschillende ervaringen op. Zo kan je jouw vragen, problemen, emoties en gedachten onderzoeken. Je krijgt meer zelfvertrouwen, leert met je emoties om te gaan of ze te accepteren. En je leert om anders te reageren. Ook kan beeldende therapie je helpen om je beter te concentreren en plannen te maken. En om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

  • Beeldende therapie is geschikt voor iedereen. En vooral voor mensen die het makkelijker vinden om te ervaren, te oefenen en uit te proberen dan om praten. Het kan ook zijn dat de klacht (nog) te groot of te moeilijk is om over te praten.

  • Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van de zorgvraag. Na 8-12 behandelingen evalueren we de therapie. Elke behandeling duurt 60 minuten.

  • Vaktherapie is een andere manier van behandelen; niet praten, maar doen en ervaren. Andere vormen van vaktherapie zijn danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, speltherapie en psychomotorische therapie.

Beeldende therapie bij jou in de buurt

Je weet nu meer over beeldende therapie. Voor beeldende therapie kun je terecht bij een aantal van onze poliklinieken. Als de door jou gekozen polikliniek geen beeldende therapie geeft, denken we graag met je mee over een oplossing. Vind een polikliniek in de buurt.

De poliklinieken zijn een onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken mensen met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over beeldende therapie. Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.